24 Temmuz 2013 Çarşamba

Menenjit aşısı:Menactra



Menenjit salgınını duyduğumuzdan beri Uras'a aşı yaptırmak istiyorduk. Ama bizim her şeyi erteleme huyumuz vardır, aşıyı bir süre araştırıp bırakmıştık.
Geçtiğimiz ay Uras'ın RSV hastalığı tekrarlayınca 1 hafta hastanede yattı, iyileşip kontrol için tekrar hastaneye gittiğimizde doktorumuz Ela Tahmaz Menactra aşısından bahsetti. Yaptırmamızı önerince (ki doktorumuza sonsuz güveniyoruz) zaten istediğimiz için hemen yaptı.

Küçük bebeklere 2 doz uygulanıyormuş 9. ve 13. aylarda, 2-11 yaş arasındaki çocuklara tek doz uygulanıyor.
Aşı hakkında uzun uzun konuştuk, çünkü daha önce hıb ve pnömokok aşıları yapılmıştı 4 doz ve bunlar menenjitten korunmak içindi.Neden şimdi Menactra diye sordum.

Menenjite yol açan üç farklı bakteri varmış.Bunlar Hib, Pnömokok ve Meningokokal
Bu bakterilerden en sık görüleni Hib ve Pnömokok olduğundan dolayı sanırım devlet bu aşıları karşılıyor. Fakat Meningokokal daha az görülmesine rağmen daha tehlikeliymiş. Virüsün neden olduğu menenjit sağlıklı çocuğu 1 gün içinde öldürme potansiyeline sahipmiş.
Meningokokal menenjitin erken belirtileri, yaygın karşılaşılan solunum yolu enfeksiyonlarına çok benzediği için ayrım yapmak çok zormuş.Bulgular ortaya çıktığında ise çok geç olabiliyor maalesef...

Sağlıklı kişiler dahil her yaş grubu risk altında olmasına rağmen en çok etkilenenler bebek ve çocuklar, dolayısıyla aşı bizim için kaçınılmazdı.

Aşı Türkiye'ye yeni gelmiş olmasına rağmen dünyada 7 yıldır uygulanıyormuş. Okuyun, araştırın, doktorunuza danışın ve yaptırın derim ;) Koruyuculuğu diğer tüm aşılar gibi %100 olmasa da içimi rahatlattı...

Güncelleme...

Eczacı bir arkadaşımla da bu konuyu konuştuk ve onun verdiği bilgileri aynen aktarıyorum;
''Türkiye'de en çok rastlanan menenjit türü pediatrik akut bakteriyel menenjite en çok meningokoklar sebep oluyor ve genellikle 5 yaş altı çocukları vuruyor..5 yaş altı çocuk ölümlerinin 10'da biri bu yüzden...yüksek bir oran bir ülke için. Menenjit beyin ve omurilik zarlarında iltihaplanmaya veya meningokoksemi denilen kan enfeksiyonuna yol açıyor.Menactra 9 ay-11 yaş arası çocuklar için uygulanan ve uzun çalışmalar sonucu ruhsatlandırılmış..Dünyada aşı üretiminde lider olan Sanofi Pasteur'un aşısı.İlk doz 9-23 ay arası yapılmalı.İlk dozdan sonra hastalığa yakalanma riski ortalama %90 oranında azalıyormuş yapılan çalışmalarda.Neisseria Meningitidis bakterisinin sebep olduğu menenjit 24 saatte öldürebiliyor bir çocuğu..İlk doz yapıldıktan 30 gün sonra 2. doz uygulanmalı.Eğer 2 yaşın üzerindeyse tek doz uygulanabiliyor..

Bence hiç tedirgin olunmamalı. Bu aşıyı diğer aşılarla eş zamanlı veriyorlar; karma MMRV (kızamık,kabakulak,kızamıkçık,su çiçeği aşısı) veya konjuge pnömokok aşısı PCV7 ile uygulandığında % 81-98 arası koruma sağlıyormuş. Menactra PCV7'nin etkinliğini azaltmıyor,bilimsel verilere geçecek bir etki değil bu,diğer karmaya kanıtlanan hiç bir bağışıklık etkisini azaltma gibi bir veri yok zaten. Bence menenjit aşısı diğerlerinden biriyle uygulanmalı,sakınca yok..Daha önce 5'li karma aşı içinde menenjit aşısı olduğu için Menactra'ya gerek olmadığını düşünenler olabilir..Menactra farklı bir bakteri türüne hitap ediyor,dediğim gibi Türkiye'de en fazla rastlanan bakteriyel kökenli menenjite yani..O yüzden 5'li karma olan çocuklara da uygulanabilir. Fiyatı son haliyle 155 TL civarı.''

10 yorum:

  1. Ben de bugün yaptırmayı düşünüyordum Mira Şimal'e. Doktorumuz önermişti emin olamamıştım, çook iyi oldu bu yazıya rastladığım. Teşekkürler çook değerli bu bilgiler için.
    Sevgiler, sağlıklı günleeer!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, faydalı olabildiysem mutlu oldum ;)
      Sevgiler...

      Sil
  2. günaydın,
    bende bu aşıyı araştırıyorum doktorumuza da bir sorayım..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Bize de bugün (3 Nisan 2014) doktorumuza 3 yaş kontrolü için gittiğimizde önerdi, yaptırdık. İstanbul Medivia hastanesinde 155tl

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler bilgi paylaşımınız için. Birgül

    YanıtlaSil
  5. Bizde yaptirmsyi düşünüyoruz cok iyi oldu teşekkürler sibel

    YanıtlaSil
  6. merhaba

    bizim doktorumuzda nımenrıx menenjit aşısını önerdi yaptıran varmı? teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Merebalar bende gecen sene yaptirdim ogluma (4yasindaydi) acaba tekrari var mibu asinin

    YanıtlaSil
  9. selamlar doktorumuz manactrayi 4 doz önerdi 3 aylikken ilk dozu yapmak istedi mantıklımıdır

    YanıtlaSil